- Konular
- 25
XenForo forumlarında eklentiler genellikle İngilizce dili temel alınarak geliştirilir. Ancak Türkçe forumlarda kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve yönetim sürecini kolaylaştırmak için eklentilerin ara yüzlerini Türkçeleştirmek gerekebilir. Bu işlem “dil yaması (language pack)” yükleme yöntemiyle yapılır.
Bu makalede, XenForo’ya bir eklenti dili nasıl eklenir, nasıl etkinleştirilir ve mevcut dil üzerinde nasıl düzenleme yapılır, tüm adımlarıyla anlatılmaktadır.
Örnek:
Giriş adresi:
bölümünü açın.
XenForo otomatik olarak tüm phrase ifadelerini ekler ve dil yaması aktif hale gelir.
Adımlar:
Arama alanına çevirmek istediğiniz ingilizce kelimeyi yazın:
Örn:
Gelen phrase üzerinde düzenleme yapıp kaydedin.
Bu yöntem ile istemediğiniz ifadeleri yeniden Türkçeleştirebilirsiniz.
seçeneğini kullanarak Türkçe dilinizi XML formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Bu işlem olası sunucu sorunlarında kurtarıcı olur ve önerilir.
Bu makalede, XenForo’ya bir eklenti dili nasıl eklenir, nasıl etkinleştirilir ve mevcut dil üzerinde nasıl düzenleme yapılır, tüm adımlarıyla anlatılmaktadır.
1. Dil Yaması Nedir?
Dil yaması, XenForo üzerinde bir eklentinin metin ifadelerini (UI yazılarını) çeviren ve.xml formatında kaydedilen dil dosyasıdır. İçerisinde, admin panelde veya kullanıcı tarafında görünen metinler için "phrase" adı verilen ifadelerin çevirileri bulunur.Örnek:
myaddon_button_start adlı ifade — İngilizce: "Start", Türkçe: "Başlat"2. Dil Yamaları Nereden Alınır?
Genellikle aşağıdaki kaynaklardan elde edilir:- Eklentiyi geliştiren kişinin yayınladığı resmi paket
- Türkçe çeviri sağlayan topluluk siteleri
- Forum geliştirici toplulukları (xenforo.com / dizin siteleri)
Kod:
addon-tr_TR_language_pack.xml
3. Dil Yaması Yükleme Öncesi Hazırlık
Yükleme işlemine başlamadan önce yönetim paneline giriş yapılmalıdır.Giriş adresi:
Kod:
https://siteadresiniz.com/admin.php
4. XenForo’da Dil Yaması Yükleme İşlemi (Adım Adım)
Adım 1: Dil Yönetimi Sayfasına Girin
Admin panelinde:
Kod:
Appearance (Görünüm) > Languages (Diller)
Adım 2: Ekleme İşlemesini Başlatın
Sayfanın sağ üstünde “Import” (İçe Aktar) butonuna tıklayın.Adım 3: XML Dosyasını Seçin
Karşınıza gelen ekranda:- Dil paketini bilgisayardan yükle bölümüne .xml dosyasını yükleyin
- Import options kısmında:
- New language olarak eklemek isterseniz: Yeni dil oluşturmayı seçin
- Var olan Türkçe dil üzerine eklemek isterseniz: "Overwrite" seçerek mevcut dili güncelleyin
Adım 4: Onaylayın ve Yüklemeyi Başlatın
"Import" butonuna basarak işlemi tamamlayın.XenForo otomatik olarak tüm phrase ifadelerini ekler ve dil yaması aktif hale gelir.
5. Eklenti Dilinin Doğru Yüklenip Yüklenmediğini Kontrol Etme
Yükleme sonrası:- Admin paneline tekrar dönün
- “Appearance > Languages” altında Türkçe dili olup olmadığını kontrol edin
- Forum kullanıcı tarafında eklentideki metinlerin Türkçeleşmiş göründüğünü test edin
- Widget isimleri
- Kullanıcı menüsü
- Admin ayar sayfaları
6. Mevcut Dil Üzerinde Düzenleme Yapma (Phrase Düzenleme)
Eğer bazı çeviriler size uygun değilse manuel olarak düzenleyebilirsiniz.Adımlar:
Kod:
Appearance > Languages > Türkçe > Search phrases
Örn:
downloadGelen phrase üzerinde düzenleme yapıp kaydedin.
Bu yöntem ile istemediğiniz ifadeleri yeniden Türkçeleştirebilirsiniz.
7. Dil Yamasını Güncelleme (Yeni Sürüm)
Eklenti güncellendiyse ve yeni phrase’ler geldiyse:- Eski yama silinmez
- Yeni yayınlanan XML paketini tekrar import ederek var olan dile overwrite yapmanız yeterlidir
8. Olası Sorunlar ve Çözüm Önerileri
| Sorun | Muhtemel Sebep | Çözüm |
|---|---|---|
| Dil yükledim ama görünmüyor | Sitede varsayılan dil İngilizce olabilir | Languages > Türkçe > Set as default |
| Eklenti hala İngilizce | Yama eklenti adıyla uyumlu değil veya yanlış xml | Doğru dil dosyasını yüklediğinizden emin olun |
| Bazı kelimeler yarım / bozuk | Kod kutusunda HTML escape karakterleri olabilir | Phrase düzenleme ekranından düzeltin |
9. Dil Paketi Manuel Yedekleme
Dil dosyasını XML olarak yedeklemek için:
Kod:
Appearance > Languages > Export
Bu işlem olası sunucu sorunlarında kurtarıcı olur ve önerilir.