Neler yeni

NASIL ? Hangi dosya tarama daha güvenli Virus Total vs Hybrid Analyses

Önemli Uyarı

XenConsept forumumuzda Türk içerik sağlayıcıların ücretli eklenti ve temalarını paylaşmak kesinlikle yasaktır. Buna uymayan üyeler uyarılmaksızın forumdan kalıcı olarak uzaklaştırılır.

Important Warning

Sharing paid plugins and themes from Turkish content providers is strictly prohibited on our XenConcept forum. Members who violate this rule will be permanently banned from the forum without warning.

XenConsept

Administrator
Developer
Konular
136
Kaynaklar
129

Virus Total vs Hybrid Analyses​

🔎 Siber güvenlik dünyasının bu iki dev ismi aslında farklı amaçlara hizmet ederler. Hangisinin "daha güçlü" olduğu, neyi analiz etmek istediğinize göre değişir.

📋 İşte VirusTotal ve Hybrid Analysis arasındaki temel farklar:

1. Veri Tabanı ve Kapsam​

• VirusTotal: Dünyanın en geniş malware veri tabanına sahiptir. 70'den fazla antivirüs motorunu (Kaspersky, Bitdefender, Microsoft vb.) bir araya getirir. Google bünyesinde olduğu için devasa bir dosya ve URL indeksine sahiptir. Eğer bir dosyanın bilinen bir virüs olup olmadığını hızlıca öğrenmek istiyorsanız, VirusTotal rakipsizdir.

• Hybrid Analysis: Daha çok Falcon Sandbox teknolojisine dayalıdır. Veri tabanı VirusTotal kadar geniş olmasa da, CrowdStrike tarafından desteklendiği için kurumsal düzeyde derinlemesine verilere sahiptir.

2. Analiz Gücü (Statik vs. Dinamik)​

• VirusTotal (Hızlı Teşhis): Temelde statik analiz yapar. Yani dosyayı çalıştırmadan içindeki imzaları kontrol eder. Her ne kadar artık sandbox (kum havuzu) özellikleri eklenmiş olsa da, ana odak noktası "bu dosya biliniyor mu?" sorusudur.
  • Hybrid Analysis (Derinlemesine İnceleme): Dinamik analiz (sandbox) konusunda çok daha güçlüdür. Dosyayı gerçek bir işletim sistemi üzerinde çalıştırır; hangi dosyaları sildiğini, hangi IP adreslerine bağlandığını ve bellekte neler yaptığını adım adım raporlar. "Bu dosya çalışınca ne yapıyor?" sorusunun cevabını burada bulursunuz.

Karşılaştırma Özeti

ÖzellikVirusTotalHybrid Analysis
Ana OdakAntivirüs motoru taraması (Çoklu tarama)Davranışsal analiz (Sandbox)
Veri TabanıDevasa (70+ AV motoru)Orta/Büyük (Sandbox odaklı)
HızÇok hızlıDaha yavaş (Analiz süreci zaman alır)
Detay SeviyesiYüzeysel (İmza bazlı)Çok detaylı (İşletim sistemi seviyesi)
Kullanım AmacıBilinen tehditleri hızlıca elemekBilinmeyen (0-day) zararlıları keşfetmek

📍Sonuç olarak; Eğer elinizdeki dosyanın zararlı olup olmadığını saniyeler içinde görmek istiyorsanız VirusTotal daha güçlüdür. Ancak dosya antivirüslerden kaçıyorsa ve arka planda ne yaptığını (hangi kayıt defteri anahtarlarını değiştirdiğini vb.) görmek istiyorsanız Hybrid Analysis çok daha güçlü bir araçtır.

☑️ XenForo gibi sistemlerde eklenti veya dosya güvenliğini kontrol ederken, her iki platformu da kullanmak en sağlıklı yaklaşımdır. Forumunuzdaki kullanıcılara, hızlı bir check için VT'yi, şüpheli davranışları anlamak için ise Hybrid Analysis raporlarını incelemelerini önerebilirsiniz.

Geri